موزۀ هنر متروپلیتن (The Metropolitan Museum of Art) گالریهای بازسازی شدۀ هنر سرزمینهای عرب، ترکیه، ایران، آسیای مرکزی، و آسیای جنوبی متاخر گشایش: ۱ نوامبر ۲۰۱۱

باز گشایی‌ ۱۵ ۀ گالریهای نمایشی جدید هنر سرزمینهای عرب، ترکیه، ایران، آسیای مرکزی، و آسیای جنوبی متاخر در روز ۱ نوامبر در محل موزۀ هنر متروپلیتن  نیویورک به عمل در خواهد آمد. این گالریهای توسعه یافته، با ابتکارات تازه و تعمیرات کامل، محل مجموعۀ معروف  هنر اسلامی موزۀ متروپلیتن میباشد که یکی‌ از بهترین و جامع ترین مجموعه ها از نوع خود در دنیا است. ویژهگیهای طرح در این محل جدید تنوع و ارتباط بین فرهنگ های مختلف را به طرزی برجسته نشان میدهد؛ ورودیهای متعدد به بازدید کنندگان اجازه میدهد تا به گالریها را از دیدگاه های متفاوت مشاهده کنند.

“باز شدن این گالریهای فوق العاده هدف ما را به عنوان یک موزۀ جامع تاکید می‌کند و فرصت استثنا ئی میدهد که عظمت و پیچیدگی هنر اسلامی و  فرهنگ آن را در این موقعیت حساس در دنیا نشان دهیم،”  توماس پ. کمبل، مدیر موزۀ متروپلیتن، گفت: “این ۱۵ گالری جدید دورۀ تمدن اسلامی را در طول ۱۳ قرن، از خاور میانه تا آفریقای شمالی‌، اروپا، و آسیای مرکزی و جنوبی، به ترتیب ردیابی میکند. این جهتیابی جدید جغرافیایی یک نظر اصلاحی بر این مجموعۀ پراهمیت اسلام را نشان میدهد، و این که عظمت اسلام تنها یک بیان یکپارچۀ هنری راایجاد نکرد، بلکه با یک ارتباط وسیع جغرافیایی در طول قرنها باعث تغییر و نفوذ فرهنگی‌ در بسیاری از نقاط جهان بوده است. بازدیدکنندگان متوجه خواهند شد که گالریها پر از کارهای هنری با شکوه است که چندگانگی رسوم اسلامی را، همراه با لقاح متقابل نظرها و فرمهای هنری که میراث فرهنگی‌ مشترک ما را  شکل داده است، فرا میخواند.” شیلا کنبی، متصدی پتی کدبی برچ، و مسئول بخش هنرهای اسلامی، گفت: “با وجود اینکه گالریهای ما نمایانگر قلمرو عظیمی در طول یک زمان طولانی است، کارهای هنری متفاوتی که در اینجا به نمایش گذاشته شده در چند مورد بخصوص مشابه هستند. اولین تشابه آنها استفادۀ وسیع از نوشتار عربی‌ است، که نتیجۀ آن نمونه های استثنایی  خوشنویسی میباشد – بیشتر در رسانه های متعارف، مانند فلزکاری یا عناصر معماری – و موفقیتهای باذوق در هنرهای مربوط به کتاب آرایی. عشق عمیقی به تزئین معمولا از طریق شکلهای  هندسی ظریف پیچیده که برای ما در پارچه، چوب کاری و کاشی کاری بسیار آشنا هستند ابراز میشود. نمونه های بسیاری از اشیای لوکس که محصول حمایت شاهان بوده موجود است. در هر رشته ای که به کار برده شده، تخصص فنی‌ اعلا همیشه آشکار است. از آنجا که اشیای داخل گالریهای ما غالبا غیر مذهبی‌ هستند، می‌توان آنها را، صرفنظر از سابقۀ بیننده، برای استفادۀ ذاتی شان و زیبایی  خارق العاده شان تحسین کرد.”

این مجموعه بیش از ۱۲۰۰۰ کار هنری دارد که از اسپانیا  در غرب تا هند  در شرق را در بر میگیرد.  حدود ۱۲۰۰ کار هنری از همه نوع در همه زمان به نمایش گذاشته خواهد شد، که نمایشگر تمام نواحی اصلی‌ و سبکهای هنری از قرن هفتم به بعد است. کار های مهمی‌ که از انجمن هیسپنیک آمریکا به قرض گرفته شده به نمایش گذاشته میشود. (نمایشهای پارچه و کارهای روی کاغذ زود به زود عوض خواهند شد چون این نوع مواد به نور حساسیت دارند.)

بعنوان جزئی از بازسازی این گالریها، یک عده  مرمتگر و دانشمند به یک برنامۀ وسیع نگهداری اشیای اصلی‌ درون این مجموعه، ، از مجموعۀ چشمگیر دستنویسهای‌ موزه گرفته تا اشیای ظریف شیشه ‌ای و فرشهای  نادر و قیمتی، پرداخته اند.

دیدنیهای برجستۀ مجموعۀ موزه  از این قرار است:  اتاق دمشق، که بسیار مجلل آرایش شده و درسال ۱۷۰۷ ساخته شده، و یکی‌ از بهترین نمونه های خانۀ یک متمول سوریه ای در‌ دوران عثمانی است؛ کارهای شیشه، فلز و سفال از مصر، سوریه، عراق، و ایران؛ برخی از نفیسترین فرشهای َکلاسیک موجود از قرون ۱۶ و ۱۷،  از جمله  فرش امپراتوری، یک فرش ترمیم شدۀ عالی ایرانی قرن   ۱۶م، که توسط پتر کبیر روسیه به امپراطور لئوپلد اول هپسبورگ تقدیم شد؛ قرآنهای قابل توجه دوران اولیه و قرون وسطی؛ صفحه های مصوری از شاهنامۀ مجلل که برای شاه طهماسب صفوی ایران (۷۶-۱۵۱۴) و مینیاتورهای فوق العاده از دربارهای دنیای عرب، ترکیۀ عثمانی، ایران، و هند مغول، که شامل نقشهایی از «آلبوم سلطنتی شاه جهان» که برای سازندۀ تاج محل گرداوری شده است؛ و عناصر معماری شامل یک محراب از قرن ۱۴ است که در اصفهان ساخته شده است و با کاشیهای سرامیک لعاب  داده شده آبی و لاجوردی رنگ تزئین شده است.

تاریخچه و ساختمان گالریها

این گالریهای جدید ۰۰۰ ,۱۹ فوت مکعب (۱۸۰۰ متر مکعب) مجموعۀ بخش هنر اسلامی را که بیش از ۱۲,۰۰۰, قطعه کار است و از طریق هدیه یا خرید در طول تاریخ ۱۴۰سالۀ موزه به دست آمده مسکن خواهد داد. اولین گالریهای این مجموعه در سال ۱۹۷۵ تحت نظر رئیس بخش ریچارد اتینگهوزن افتتاح شد.

گالریها در می ۲۰۰۳ برای باز سازی بسته شدند .این قسمتی‌ از برنامه جامع “مت قرن ۲۱” بود که پروژۀ ساختمان داخلی در سراسر قسمت جنوبی خیابان پنجم را در بر میگرفت. از آغاز ژوئن ۲۰۰۳، دستچینی از اشیاء مجموعه به طور دائمی در بالکنی که به روی تالار بزرگ موزه باز میشود و در اماکن دیگر ساختمان اصلی‌ به نمایش گذاشته شده اند. نمایشگاههای عمده ای هم به توسط بخش هنر اسلامی ترتیب داده و در موزۀ متروپلیتن ارائه شده اند، از جمله  میراث چنگیزخان: هنر و فرهنگ درباری در آسیای غربی ۲۰۰۳-۲۰۰۲، مرواریدهای طوطی‌ هند: خمسۀ مصور  پادشاه  اکبر، ۹۸-۱۵۹۷(۲۰۰۶-۲۰۰۵) و ونیس و جهان اسلام ، ۱۷۹۷-۸۲۸ (۲۰۰۷).

در میان بقیۀ پروژه های “مت قرن ۲۱”  یک سری گالریهای جدید در بخش جنوبی قرار گرفته – برای هنر های یونان قدیم، اتروسکن، ایتالیای جنوبی، و رومی؛ هنر های آمریکای شمالی بومی؛ هنر های اقیانوسیه؛ و نقاشیها و مجسمه های اروپایی متعلق به قرون ۱۹ و اوائل ۲۰ و مرکز آموزشی‌ روت و هارلد د. یوریس. تمام این پروژه ها اکنون به اتمام رسیده ا‌ند.

برنامه های مرتبط
جهت ایجاد ارتباط بین حضار از تمام گروه های سنی‌ با مجموعۀ گالریها و برای افزایش درک آنها در مورد چشم اندازها و تنوع چندگانه ای که در فرهنگ اسلامی وجود دارد، تدبیرات تحصیلی‌ گوناگونی برای خانواده ها، دانش آموزان، معلمین و بازدید کنندگان عمومی‌ تقدیم خواهد شد. اینها شامل موزیک، کارگاههای آموزشی، سخنرانی، فیلم، گفتگو در گالری، کارگاههای معلمان  کودکستان الی ۱۲، گرد هم آئی بین المللی ، بحثهای هیئتی، و مصاحبه با هنرمندان خواهد بود.باضافه نشریات و اینترنت هم مورد استفاده قرار خواهند گرفت.

برنامه هایی‌ که در ارتباط با گالریهای جدید ترتیب داده شده است با کمک سخاوتمندانۀ شارمین و بیژن مصور رحمانی؛ بنیاد پتی و اورت ب. برچ؛ بنیاد هنر اسلامی دریس دوک؛ بنیاد لاوری استرلینگ؛ ابتکار موزیک آقا خان، یکی‌ از برنامه های اتحادیۀ بنیادهای آقا خان برای فرهنگ؛ موسسه آمریکایی‌ مطالعات ایرانی؛ و مرکز فرهنگی‌ مراکشی- آمریکایی‌ امکان پذیر بوده است.

قسمتهای مهم مربوط به گالریهای جدید روی تار نمای موزه (www.metmuseum.org) در دسترس خواهد بود، منجمله یک ویدئو راجع به ایجاد دربار مراکش و عکسهایی‌ از گالریها در حال درست شدن.

راهنماهای صوتی که متصدیان موزۀ متروپلیتن و دیگر محققین در آن تفسیر نموده اند ، و همچنین اطلاعات مخصوص برای کودکان در دسترس خواهد بود. کرایه بهای راهنمای صوتی برای بزرگسالان ۷$، برای اعضای موزه ۶$، و برای کودکان زیر ۱۲ سال ۵$ میباشد.

برنامۀ راهنمای صوتی به کمک بلومبرگ امکان پذیر شده است.

نشریات
راهنمای جدیدی برای مجموعه چاپ خواهد شد که همزمان با باز شدن گالریهای جدید هنر سرزمینهای عرب، ترکیه، ایران، آسیای مرکزی، و آسیای جنوبی متاخر خواهد بود. حدود ۳۰۰ مقاله در این جلد گردهمآیی شده، که مقدمۀ آن توسط شیلا کنبی، موزه دار پتی کدبی برچ و سرپرست بخش هنر اسلامی نوشته شده است. نویسندگان اصلی‌عبارتند از: مریم اختیار، پژوهشگر ارشد، بخش هنر اسلامی؛ پریسیلا  سوچک، پروفسور در تاریخ هنر جان لوب و رئیس مطالعات تکمیلی، انستیتوی هنرهای زیبا، دانشگاه نیویورک؛ شیلا کنبی؛ و نوینا حیدر، متصدی موزه و تنظیم کنندۀ گالریهای جدید در بخش هنر اسلامی موزه. این کتاب که دارای تصاویر فراوان است – و برای عموم بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده – در کتابفروشیهای موزه به قیمت ۶۵$ در دسترس خواهد بود.

این نشریه توسط پشتیبانی سخاوتمندانۀ شارمین و بیژن مصور رحمانی ممکن گردیده است.

یک رونوشت از شاهنامۀ  شاه طهماسب: کتاب پادشاهان ایران  برای اولین بار به صورت رنگی‌ از همۀ ۲۵۸ صفحۀ منورو مصور این جلد معروف تهیه خواهد شد، و مقدمه ای توسط شیلا کنبی در مورد تاریخ و اهمیت این نسخه‌ نوشته خواهد شد.

این نشریه در اثر سخاوتمندی جامعه ایرانی-آمریکایی‌ امکان پذیر بوده است.

موزۀ متروپلیتن کتابهای اضافی در ارتباط با باز شدن گالریهای  جدید چاپ خواهد کرد .

جواهرات ترکمن: زیور آلات نقره از مجموعۀ مارشال و مریلین وولف توسط لیلا دیبا، ۶۰$( نشاندهندۀ ‌یک هدیۀ  عمده از جواهرات ترکمن به موزه است. شگفت زمان: اساتید نقاشی هند، ۱۹۰۰-۱۱۰۰(اثر جان گای و جوریت بریتسگی ، ۴۵$) همراه نمایشگاهی خواهد بود که در پائیز ۲۰۱۱ در متروپلیتن به نمایش گذاشته شده است. سلاطین جنوب: هنر دربار دکن هند، ۱۶۸۷-۱۳۲۳  (به ویراستگی ناوینا حیدر و ماریکا سردار، ۵۰$) شامل مقاله هایی‌ از یک سمپزیم سال ۲۰۰۸ در مورد هنر هندی اسلامی میباشد. یک نمایشگاه عمده در مورد این موضوع در دست تهیه است.

کلیه این اقلام به وسیلۀ موزۀ هنرمتروپلیتن منتشر و توسط چاپخانۀ دانشگاه ییل پخش شده است و در کتاب فروشیهای موزه به فروش می‌رسد.

Comments are closed.